Specia, cunoscuta sub denumirea de Tapejara wellnhoferi, care zbura deasupra oceanelor in perioada cretacica, nu era mai mare decat o gasca. Descoperirea unei fosile aproape intacte in Brazilia, i-a inspirat nu numai pe paleontologi, dar si pe designerii de avioane.
Majoritatea zburatoarelor isi folosesc cozile pe post de carma in timpul zborului, insa aceasta specie de pterodactili se foloseau de creasta pentru a controla directia si viteza zborului. Era suficient sa intoarca capul pentru a executa miscari drastice sau a schimba rapid directia zborului, ceea ce ii facea incredibil de agili.
Desi utilizarea crestei pe post de carma ii oferea multe avantaje pterosaurului, inginerii au apreciat ca acest fapt putea sa-i ofere si o stabilitate mai mica. In cursul acestui an, designerii vor construi macheta unui aparat de zbor inspirat de pterodactili, care isi va folosi capul pentru controlarea zborului. Daca proiectul se va dovedi un succes, in viitor vom putea calatori cu avione mai rapide si mai sigure.
Sursa: Discovery